Fransa’da Süpermarket Soğutucuları Siber Saldırıyla Isıtıldı
SanalData’yı Google’da tercih edilen kaynak olarak ekleyinFransa'da yaklaşık 400 süpermarketin soğutma sistemleri siber saldırıyla kontrol edildi. Sıcaklıkların 50 dereceye kadar çıkması, milyonlarca euroluk ürünün imha edilmesine yol açtı.
Fransa’da yüzlerce süpermarketin soğutma altyapısı, alışılmışın dışında bir siber saldırının hedefi oldu. Saldırganlar, mağazalarda kullanılan uzaktan yönetim yazılımına erişerek soğutucu ve dondurucuların sıcaklık ayarlarını değiştirdi. Ürünleri düşük sıcaklıkta koruması gereken cihazlar, gece boyunca ısıtma modunda çalıştı.
Saldırı, yalnızca marketlerin teknik operasyonlarını aksatmadı. Soğuk zincirin bozulması nedeniyle çok sayıda taze ve donmuş gıda ürünü satıştan çekildi. Gıda güvenliği açısından risk taşıyan ürünlerin tamamı imha edilirken, bazı mağazalarda aşırı ısınan ekipmanlar nedeniyle küçük çaplı yangınlar da çıktı.
Paris Savcılığı, saldırının nasıl gerçekleştirildiğini ve arkasındaki kişi ya da grupları belirlemek için siber suç soruşturması başlattı. Şu ana kadar paylaşılan bilgiler, saldırının doğrudan müşteri verilerini ele geçirmeye değil, mağazaların operasyonel sistemlerini uzaktan kontrol etmeye odaklandığını gösteriyor.
Soğutma sistemleri saatlerce ısıtma modunda kaldı
Saldırının, Danimarkalı mühendislik şirketi Danfoss tarafından geliştirilen ve market soğutma sistemlerinin uzaktan yönetilmesini sağlayan yazılımla bağlantılı olduğu belirtildi. Normal çalışma düzeninde bu sistemler, gece saatlerinde kısa süreli buz çözme işlemi gerçekleştiriyor. Ancak saldırganlar, bu döngüyü değiştirerek cihazların saatler boyunca yüksek sıcaklıkta çalışmasına neden oldu.
Intermarché, bazı mağazalarındaki soğutucu ünitelerin yaklaşık altı saat boyunca 50 dereceye ulaştığını açıkladı. Böyle bir sıcaklık, soğukta tutulması gereken ürünlerin güvenli biçimde satışa sunulmasını mümkün kılmadı. Bir dondurma reyonunda sıcaklığın 26,5 dereceye çıktığı da bildirildi.
Pazartesi sabahı mağazalara gelen çalışanlar, bazı donduruculardan sıcak hava yayıldığını fark etti. Aşırı ısınan donanımların bulunduğu birkaç noktada küçük yangınlar meydana geldi. Yangınların kapsamı hakkında daha ayrıntılı bilgi paylaşılmazken, olayın fiziksel altyapı üzerindeki etkisi siber saldırının yalnızca dijital bir sorun olmadığını ortaya koydu.
Yaklaşık 400 mağaza saldırıdan etkilendi
Fransa genelinde yaklaşık 15 bin mağaza bulunuyor. Saldırıdan etkilenen mağaza sayısının ise 400 civarında olduğu tahmin ediliyor. Perakende zincirlerinden gelen bilgilere göre etkilenen noktalar şu şekilde sıralanıyor:
- Intermarché ve Netto bünyesindeki 180 mağaza doğrudan etkilendi. Tedbir amacıyla 100 mağazanın internet bağlantısı kesildi.
- Coopérative U’nun 100’den fazla mağazasında soğutma sistemlerine yönelik erişim sorunu yaşandı.
- Carrefour’un ülke genelindeki 6 bin mağazasından 80’inde soğutma altyapısına erişim sağlandı.
- Monoprix’in 400’den fazla şubesinin yüzde 5’i saldırıdan etkilendi. Risk taşıyan ürünler raflardan kaldırıldı.
- E.Leclerc de soğutma sistemlerinde aksaklık yaşayan büyük perakendeciler arasında yer aldı.
Alsas bölgesinde yalnızca iki süpermarkette oluşan zararın 270 bin euroya ulaştığı bildirildi. Ülke genelindeki ürün kaybı, ekipman hasarı ve operasyonel giderlerin toplamının milyonlarca euro olması bekleniyor. Kesin maliyet, imha edilen ürünlerin ve teknik hasarın tamamı belirlendikten sonra hesaplanacak.
Eski cihazlar güvenlik tartışmasını gündeme getirdi
Danfoss, saldırıya uğrayan ünitelerin güvenlik güncellemelerini alamayan eski modeller olduğunu açıkladı. Şirket, iş ortaklarına uzun süredir güncel ve desteklenen sistemlere geçmeleri yönünde tavsiyede bulunduğunu belirtti. Teknik ekiplerin etkilenen sistemlerle ilgili destek çalışmalarını sürdürdüğü aktarıldı.
Olay, marketlerde internet üzerinden yönetilen altyapıların güvenlik açısından taşıdığı riski de gösterdi. Uzaktan kontrol, enerji kullanımı ve mağaza operasyonları açısından kolaylık sağlasa da sisteme yetkisiz erişim, dijital bir açığı kısa sürede fiziksel ürün kaybına dönüştürebiliyor. Soğuk zincirin bozulması ise yalnızca finansal zarara değil, doğrudan gıda güvenliği sorunlarına yol açıyor.
Fransa’daki soruşturmanın, saldırganların yönetim yazılımına hangi yöntemle eriştiğini ve güncelleme almayan cihazların olayda ne kadar etkili olduğunu ortaya çıkarması bekleniyor. Perakende şirketleri açısından ise eski donanımların desteklenmeye devam edilip edilmeyeceği ve uzaktan yönetilen sistemlerin nasıl daha güvenli hâle getirileceği, saldırının ardından yeniden değerlendirilecek başlıklar arasında yer alıyor.
Günün zaman çizelgesi
Haber eklenme saatine göre sıralanır.
- Dün
- Sega, Shogun 2 Remaster’ı tepkilerin ardından çekti
- WWE 2K26 için Street Fighter temalı tuhaf DLC duyuruldu
- Volvo, Nvidia ile 2030’a kadar eller serbest sürüş hedefliyor
- Meta Muse Spark Open, Mac Studio’da yerel yapay zekâ sunuyor
- SK Hynix, Çin’deki tesis için ABD’den ihracat izni arıyor
- Teknoloji devlerinden Trump’ın balo salonuna 92 milyon dolar
- Meta Muse tartışması: Yapay zekâ arkadaş verilerine uzanıyor
- Super Mario Galaxy, Android Cihazlarda Oynanabiliyor
- GTA 5, GTA 6 çıkmadan iki gün önce PS Plus’tan kalkabilir
- Call of Duty, Black Ops ve Modern Warfare sonrasında değişiyor
- WoW: Forever, Klasik Deneyimi Baştan Yorumlayacak
- Google, Yapay Zekâ Yanıtlarında Bağlantıları Öne Çıkarıyor
- Nvidia RTX Spark için asıl sınav Arm uyumluluğu olacak
- E Ink, renkli e-kitap ekranı Kaleido 4’ü duyurdu