Yapay zekâ yarışında dengeler yeniden değişiyor

SanalData’yı Google’da tercih edilen kaynak olarak ekleyin

Anthropic ve OpenAI kısa süre önce rakiplerinin önüne geçmiş görünüyordu. Ancak Google, Meta ve Çin merkezli yapay zekâ modelleriyle rekabet yeniden kızışıyor.

Yapay zekâ yarışında dengeler yeniden değişiyor
Kapak görseli yapay zeka ile üretilmiştir. Temsili görseldir; gerçek fotoğraf veya ürün çekimi değildir. Editoryal ilkeler

Yapay zekâ sektöründe güç dengeleri, yeni modellerin ortaya çıkmasıyla kısa sürede değişebiliyor. Bir süre önce Anthropic ve OpenAI, geliştirdikleri modellerin ulaştığı seviye sayesinde rakiplerinden ayrışmış ve yarışın en güçlü iki şirketi olarak görülmeye başlamıştı. Google’ın geride kaldığı, Meta’nın ise yüksek yatırım harcamalarına rağmen henüz aynı ölçüde güçlü bir rakip ortaya koyamadığı düşünülüyordu.

Son değerlendirmeler bu tablonun kalıcı olmayabileceğini gösteriyor. Google’ın yeniden rekabetçi bir konuma yaklaşması, Meta’nın yapay zekâ çalışmalarını sürdürmesi ve Çin’de geliştirilen modellerin daha güçlü sonuçlar vermesi, yarışın yeniden çok taraflı hâle gelmesini sağlıyor. Böylece pazar, yalnızca iki şirketin performansının takip edildiği bir yapıdan uzaklaşıyor.

Anthropic ve OpenAI’nin öne çıktığı dönem

Anthropic ile OpenAI’nin yükselişi, yapay zekâ alanındaki rekabetin nasıl hızlı biçimde şekil değiştirebildiğini ortaya koyuyor. Geçtiğimiz hafta itibarıyla iki şirket, model performansı ve geliştirme hızları bakımından diğer rakiplerinin önünde görünüyordu. Bu üstünlük, yapay zekâ yarışının giderek iki şirket arasındaki mücadeleye dönüşeceği yorumlarını beraberinde getirmişti.

Ancak model performansındaki farklar uzun süre sabit kalmıyor. Şirketlerin yeni ürünleri hangi hızla geliştirdiği, mevcut modellerini ne kadar sık güncellediği ve araştırmalarını ürünlere ne ölçüde yansıtabildiği sıralamayı değiştirebiliyor. Bu nedenle Anthropic ve OpenAI’nin önde olması, Google, Meta veya Çinli geliştiricilerin yarıştan koptuğu anlamına gelmiyor.

Yapay zekâ alanında bir şirketin kısa süreli üstünlüğü, rakipleri için aynı zamanda bir karşılaştırma ölçütü oluşturuyor. Önde bulunan modellerin sunduğu yetenekler, diğer şirketleri yeni araştırmalara ve daha hızlı ürün geliştirme süreçlerine yöneltiyor. Rekabetin genişlemesi, lider konumdaki şirketlerin farkı korumasını da zorlaştırabilir.

Google ve Meta yeniden gündemde

Google, önceki değerlendirmelerde rakiplerinin gerisinde kalan şirketlerden biri olarak görülüyordu. Buna rağmen şirketin yeniden yarışa yaklaşması, sektördeki güç dağılımı açısından önem taşıyor. Google’ın adı artık yalnızca geride kalan bir teknoloji şirketi olarak değil, mevcut liderlere meydan okuyabilecek aktörlerden biri olarak anılıyor.

Google’ın rekabetçi konuma yaklaşması, yapay zekâ pazarının daha geniş bir oyuncu grubuna açılmasını sağlayabilir. Şirketin yeniden öne çıkabilmesi, yalnızca mevcut modellerinin performansına değil, bu modelleri geliştirme hızına da bağlı olacak. Rakipleri arasındaki farkı kapatması hâlinde yarışın yönü yeniden değişebilir.

Meta’nın durumu ise yüksek yatırımın tek başına yeterli olmadığını gösteriyor. Şirket, yapay zekâ hedeflerini canlandırmak amacıyla milyarlarca dolar harcıyor. Buna rağmen bu harcamalar, şimdiye kadar Meta’yı Anthropic ve OpenAI ile aynı seviyede görülen bir rakibe dönüştürmeye yetmedi.

Meta’nın önündeki temel mesele, yatırımlarını daha görünür ve daha rekabetçi sonuçlara çevirebilmek. Şirketin yapay zekâ alanındaki konumu, geliştirdiği modellerin diğer oyuncularla arasındaki farkı ne kadar azaltacağına bağlı olacak. Rekabetin yeniden genişlemesi Meta’ya fırsat sunuyor ancak bu fırsatın kalıcı bir avantaja dönüşmesi, ürün geliştirme sonuçlarıyla belirlenecek.

Çinli geliştiriciler dengeleri genişletiyor

Çin’de geliştirilen yapay zekâ modelleri de son dönemde daha güçlü sonuçlar ortaya koyuyor. Bu modeller yakın zamana kadar çoğunlukla takip eden taraf olarak değerlendiriliyordu. Ulaştıkları seviyenin yükselmesi, yapay zekâ yarışının yalnızca ABD merkezli şirketler arasında yaşanmadığını gösteriyor.

Çinli geliştiricilerin ilerlemesi, rekabeti hem coğrafi hem de teknolojik açıdan genişletiyor. Böylece şirketler yalnızca Batı merkezli rakiplerini değil, farklı bölgelerde geliştirilen modelleri de takip etmek zorunda kalıyor. Bu durum, yapay zekâ teknolojilerinin gelişim hızını ve şirketlerin model üretme stratejilerini doğrudan etkileyebilir.

Ortaya çıkan tablo, Anthropic ve OpenAI’nin güçlü konumunu tamamen kaybettiği anlamına gelmiyor. Ancak Google’ın yeniden yarışa yaklaşması, Meta’nın yatırımlarını sürdürmesi ve Çin’den gelen modellerin mevcut seviyeyi yakalaması, liderliği korumanın daha zor olacağını gösteriyor.

Yapay zekâ yarışında kimin öne geçeceği yalnızca bugünkü model performansıyla belirlenmeyecek. Şirketlerin yeni modelleri ne kadar hızlı geliştirebildiği, yatırımlarını ne kadar verimli kullanabildiği ve mevcut farkları ne ölçüde kapatabildiği de sonucu etkileyecek. Şimdilik görünen, rekabetin birkaç şirketle sınırlı kalmadığı ve sektördeki dengelerin kısa aralıklarla yeniden değişebildiği.

Günün zaman çizelgesi

Haber eklenme saatine göre sıralanır.

  1. Bugün
  2. Fortnite’ın Linux Yolculuğu İçin Hile Önleme Sistemi Yenileniyor
  3. Yapay zekâ yarışında dengeler yeniden değişiyor Bu haber
  4. Dün
  5. Microsoft ve Japonya, 1 milyardan fazla sahte mesaj ağını çökertti
  6. Ambrosia Energy, veri merkezleri için 10 GWh’lik fabrika kuruyor
  7. Flock CEO’su: Polis teşkilatlarıyla hiçbir sözleşmeyi bitirmedik
  8. Apple Intelligence, Çin’e aralık ayında Siri’siz gelebilir
  9. TimeTeller, kişisel tıpta vücut saatini merkeze alıyor
  10. ABD’de elektrikli otomobil satışları yeniden toparlanıyor
  11. AirTag susturma aparatı, takip endişeleriyle satıştan çekildi
  12. Samsung Now Nudge Özelliğine Türkçe Dil Desteği Geldi
  13. Maximum Pleasure Guaranteed için 2. sezon onayı geldi
  14. Xbox anketinde tüm oyunları özel yapma senaryosu gündemde
  15. Meta’da GitHub kaynak kodu sızıntısı: 1.500 çalışan etkilendi
  16. Google Fitbit Edge tanıtıldı: Pixel Watch Lite çizgisi
Caner Özkan
Yazar

Caner Özkan

Tüketici Teknolojileri Editörü

Caner Özkan, SanalData’da tüketici elektroniği, platformlar ve dijital ürün haberlerini yazar.

Caner Özkan’ın tüm yazıları

Yorum yaz