ASELSAN’dan 125 Milyon Dolarlık Yeni İhracat Sözleşmesi
SanalData’yı Google’da tercih edilen kaynak olarak ekleyinASELSAN, yurt dışındaki bir son kullanıcıya silah ve elektronik harp sistemleri sağlamak üzere 125 milyon dolar değerinde satış sözleşmesi imzaladı.
ASELSAN, yurt dışı satışlarına ilişkin yeni bir sözleşme duyurdu. Şirketin açıklamasına göre anlaşma, yurt dışındaki bir son kullanıcıya silah ve elektronik harp sistemlerinin ihraç edilmesini kapsıyor. Sözleşmenin toplam bedeli 125 milyon dolar olarak açıklandı.
8 Ekim 2026 tarihinde paylaşılan bilgilendirmede alıcının hangi ülke veya kuruma bağlı olduğu belirtilmedi. Benzer şekilde sözleşmede yer alan sistemlerin model adları, teslimat takvimi ve ürünlerin hangi platformlarda kullanılacağı konusunda da ayrıntı verilmedi. Bu nedenle anlaşmanın teknik kapsamı, kamuoyuna açıklanan genel ürün gruplarıyla sınırlı kalıyor.
Sözleşmede iki farklı teknoloji alanı bulunuyor
Satış paketinde silah sistemleri ve elektronik harp sistemleri yer alıyor. Silah sistemleri, savunma platformlarının hedef tespiti ve angajman süreçlerinde kullanılan çözümleri kapsayabilir. Elektronik harp sistemleri ise elektromanyetik ortamın izlenmesi, değerlendirilmesi ve operasyonel amaçlarla yönetilmesine yönelik teknolojilerden oluşur. Ancak ASELSAN’ın duyurusunda hangi ürünlerin veya alt sistemlerin ihraç edileceği açıklanmadı.
Elektronik harp çözümleri, modern askeri operasyonlarda haberleşme ve algılama kabiliyetleriyle doğrudan bağlantılı bir alan oluşturuyor. Bu sistemler, elektromanyetik spektrumda faaliyet gösteren sinyallerin tespit edilmesi ve değerlendirilmesi gibi görevlerde kullanılabiliyor. Bununla birlikte mevcut duyuru, yeni sözleşmedeki elektronik harp ürünlerinin hangi görev tanımları için planlandığını ortaya koymuyor.
Silah sistemleriyle elektronik harp çözümlerinin aynı ihracat sözleşmesinde bulunması da anlaşmanın birden fazla savunma teknolojisi grubunu içerdiğini gösteriyor. Buna karşın alıcının ihtiyaçları, sistemlerin birlikte çalışıp çalışmayacağı veya herhangi bir platforma entegre edilip edilmeyeceği konusunda doğrulanmış bir bilgi bulunmuyor.
125 milyon dolarlık anlaşmanın kapsamı
125 milyon dolarlık sözleşme, ASELSAN’ın yurt dışındaki bir son kullanıcıyla gerçekleştirdiği yüksek bedelli satışlardan biri olarak kayda geçti. Açıklanan tutar, anlaşmanın toplam sözleşme değerini ifade ediyor. Ancak bu bedelin ürün gruplarına nasıl dağıldığı, ödemenin hangi koşullarda yapılacağı ve teslimatların hangi aşamalara bölüneceği paylaşılmadı.
Savunma sanayii sözleşmelerinde teslimatların üretim, entegrasyon ve kabul süreçlerine bağlı olarak farklı tarihlere yayılması mümkün olabiliyor. Fakat ASELSAN’ın bu anlaşması için böyle bir takvim açıklanmadığı için sözleşme bedelinin şirket finansallarına hangi dönemde yansıyacağı konusunda kesin bir değerlendirme yapılamıyor. Aynı nedenle satışın tamamının tek bir mali dönemde gerçekleşeceğini söylemek de mümkün değil.
Şirketin duyurusu, ihracatın doğrudan yurt dışındaki bir son kullanıcıya yapılacağını doğruluyor. Buna rağmen müşterinin kamu kurumu, silahlı kuvvetler veya başka bir savunma kuruluşu olup olmadığı belirtilmedi. Alıcının kimliğinin açıklanmaması, savunma ürünlerine ilişkin sözleşmelerde görülebilen ticari ve operasyonel gizlilik yaklaşımıyla uyumlu olsa da bu anlaşma özelinde ek bir gerekçe sunulmadı.
Teknik ayrıntılar ilerleyen açıklamalara bağlı
Mevcut bilgiler, ASELSAN’ın 125 milyon dolar değerinde bir satış sözleşmesi imzaladığını ve ihracat paketinde silah ile elektronik harp sistemlerinin bulunduğunu ortaya koyuyor. Bunun dışındaki ayrıntılar, şirketin ileride yapacağı açıklamalara bağlı olacak.
Ürünlerin model isimleri, teslimat tarihleri, kullanım platformları ve sözleşmenin gelir tablosuna etkisi açıklanmadığı için anlaşmanın operasyonel sonuçları hakkında kapsamlı bir tablo çizilemiyor. Yeni bilgiler paylaşılırsa satışın hangi sistemleri içerdiği ve teslimat sürecinin nasıl yürütüleceği daha net anlaşılabilecek. Şimdilik doğrulanabilen çerçeve, ASELSAN’ın yurt dışındaki bir son kullanıcıya iki farklı savunma teknolojisi alanını kapsayan 125 milyon dolarlık ihracat gerçekleştireceği yönünde.
Günün zaman çizelgesi
Haber eklenme saatine göre sıralanır.
- Dün
- California, insan-robot dövüşlerini durdurmak istiyor
- OpenAI’den kovulan güvenlik araştırmacıları iddiaları reddetti
- Dokunmatik MacBook Pro için 27 Ekim iddiası gündemde
- Mac satışları yüzde 11 düştü, Apple’ın payı yükseldi
- Tesla Türkiye’de Full Self-Driving adını kaldırdı
- Ben Affleck, Fortnite ve Pahalı Kostümler Hakkında Konuştu
- Rainbow Six Mobile, Tam Sürümden Bir Yıl Dolmadan Kapanıyor
- Georgia’daki ICE tutukluları görüntülü görüşmeyle konuştu
- Cyberpunk 2077 filmi için Paramount Pictures devrede
- Microsoft, Windows 11 arama deneyimini yeniliyor
- SpaceXAI, Omarchy Linux projesine 1,5 milyon dolar destek verdi
- iOS 27, Apple Home uygulamasına 4K video ve yapay zekâ getiriyor
- Pokémon Legends: Z-A, Prime Day Sonrası da İndirimde
- Apple gündeminde dört başlık: Watch, iPad mini ve iCloud+