Telefon ve Teknoloji Ürünlerinde Taksit Yetkisi Değişiyor

SanalData’yı Google’da tercih edilen kaynak olarak ekleyin

Taksitli alışverişlerde düzenleme yapma yetkisinin BDDK’dan Ticaret Bakanlığı’na devredildiği bildirildi. Telefon ve bilgisayar alışverişlerinde yeni kurallar gündeme gelebilir.

Telefon ve Teknoloji Ürünlerinde Taksit Yetkisi Değişiyor
Kapak görseli yapay zeka ile üretilmiştir. Temsili görseldir; gerçek fotoğraf veya ürün çekimi değildir. Editoryal ilkeler

Telefon, bilgisayar ve benzeri teknoloji ürünlerini taksitle satın almak isteyen tüketicileri ilgilendiren bir yetki değişikliği gündeme geldi. Taksitli alışverişlerde uygulanacak kuralları belirleme yetkisinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) Ticaret Bakanlığı’na devredildiği bildirildi.

Bu aktarım, mağazalarda veya bankaların ödeme ekranlarında taksit sayısının hemen değiştiği anlamına gelmiyor. Şu aşamada belirli bir telefon ya da bilgisayar grubu için yeni bir taksit sınırı açıklanmış değil. Değişikliğin temel sonucu, tüketicilerin alışveriş koşullarını etkileyen kuralları hazırlama ve değiştirme sorumluluğunun hangi kuruma ait olacağıyla ilgili.

Taksit düzenlemelerinde yetkili kurum değişiyor

Bugüne kadar taksitli alışverişlere ilişkin düzenlemelerde BDDK belirleyici kurumlardan biri olarak öne çıkıyordu. Bildirilen yeni yapıyla birlikte telefon, bilgisayar ve benzeri ürünlerde uygulanabilecek taksit kurallarının belirlenmesi konusunda Ticaret Bakanlığı’nın rolü artacak.

Yetki devri, tek başına yeni bir vade süresi veya yeni bir ürün listesi oluşturmaz. Bunun için ayrıca bir düzenleme yapılması ve hangi ürünlerin, hangi koşullarla kapsama alınacağının açıklanması gerekir. Dolayısıyla tüketicilerin bugün kullandığı ödeme seçenekleriyle ilgili değişiklik olup olmadığı, yalnızca yeni bir karar yayımlandığında netleşecek.

İdari sorumluluğun değişmesi, ileride hazırlanabilecek düzenlemelerin muhatabını da farklılaştırıyor. Taksit sayıları, ürün grupları ve ödeme koşullarıyla ilgili yeni kararlar alınması halinde bu kararların Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanması beklenebilir. Ancak mevcut bilgiler, bakanlığın belirli bir ürün için kesin bir taksit uygulaması duyurduğunu göstermiyor.

Telefon ve bilgisayar alımlarını nasıl etkileyebilir?

Telefon ve bilgisayarlar, yüksek satış fiyatları nedeniyle tüketicilerin ödeme planını dikkatle değerlendirdiği ürünler arasında bulunuyor. Bu ürünlerde taksit seçeneğinin bulunup bulunmaması, taksit sayısı ve ödeme süresi satın alma kararını doğrudan etkileyebiliyor. Aynı koşullar, teknoloji ürünleri satan mağazaların kampanya ve satış yöntemleri açısından da önem taşıyor.

Bu nedenle yetkinin Ticaret Bakanlığı’na geçmesi, telefon ve bilgisayar alışverişlerinde ileride farklı uygulamaların gündeme gelmesine imkân tanıyabilir. Bakanlık yeni bir düzenleme hazırlarsa hangi ürünlerin taksit kapsamına gireceği, taksit sayılarının nasıl belirleneceği ve uygulamanın hangi koşullarda geçerli olacağı ayrıca açıklanmak zorunda olacak.

Şimdilik bu başlıkların hiçbirinde doğrulanmış bir ayrıntı bulunmuyor. Hangi telefon modellerinin veya bilgisayarların kapsama alınacağı, taksit sayısının artıp artmayacağı ya da belirli ürünlerde sınırlama uygulanıp uygulanmayacağı bilinmiyor. Bu nedenle yalnızca yetki değişikliğine bakarak alışveriş koşullarının kesin biçimde kolaylaştığını veya zorlaştığını söylemek mümkün değil.

Tüketicilerin resmi açıklamaları takip etmesi gerekiyor

Yetki değişikliği ile uygulama değişikliğini birbirinden ayırmak, tüketiciler açısından kritik önem taşıyor. Bir kurumun düzenleme yapma sorumluluğunu devralması, mevcut taksit seçeneklerinin aynı anda değiştiği anlamına gelmiyor. Yeni sınırların veya farklı ödeme koşullarının geçerli olabilmesi için ayrıca resmi bir karar yayımlanması gerekiyor.

Bu nedenle yüksek tutarlı telefon ya da bilgisayar alışverişi planlayan tüketicilerin satın alma öncesinde bankaların ve satıcıların sunduğu güncel seçenekleri kontrol etmesi gerekiyor. Mağazaların kampanyaları ile bankaların uyguladığı ödeme koşulları birbirinden farklı olabileceğinden, yalnızca ürün fiyatına bakmak yeterli olmayabilir.

Ticaret Bakanlığı tarafından yeni bir düzenleme yayımlanması halinde telefon ve bilgisayar kategorilerindeki etkiler daha açık biçimde ortaya çıkacak. O zamana kadar bildirilen değişiklik, taksit kurallarını hazırlama ve düzenleme yetkisinin BDDK’dan Ticaret Bakanlığı’na aktarılmasıyla sınırlı kalıyor. Yeni taksit sayıları, ürün kapsamı veya farklı ödeme koşulları hakkında karar verilmiş değil.

Günün zaman çizelgesi

Haber eklenme saatine göre sıralanır.

  1. Dün
  2. Sega, Shogun 2 Remaster’ı tepkilerin ardından çekti
  3. WWE 2K26 için Street Fighter temalı tuhaf DLC duyuruldu
  4. Volvo, Nvidia ile 2030’a kadar eller serbest sürüş hedefliyor
  5. Meta Muse Spark Open, Mac Studio’da yerel yapay zekâ sunuyor
  6. SK Hynix, Çin’deki tesis için ABD’den ihracat izni arıyor
  7. Teknoloji devlerinden Trump’ın balo salonuna 92 milyon dolar
  8. Meta Muse tartışması: Yapay zekâ arkadaş verilerine uzanıyor
  9. Super Mario Galaxy, Android Cihazlarda Oynanabiliyor
  10. GTA 5, GTA 6 çıkmadan iki gün önce PS Plus’tan kalkabilir
  11. Call of Duty, Black Ops ve Modern Warfare sonrasında değişiyor
  12. WoW: Forever, Klasik Deneyimi Baştan Yorumlayacak
  13. Google, Yapay Zekâ Yanıtlarında Bağlantıları Öne Çıkarıyor
  14. Nvidia RTX Spark için asıl sınav Arm uyumluluğu olacak
  15. E Ink, renkli e-kitap ekranı Kaleido 4’ü duyurdu
Selin Aydın
Yazar

Selin Aydın

Teknoloji Editörü

Selin Aydın, SanalData’da teknoloji haberlerini yazar. Tüketici elektroniği ve Türkiye’deki teknoloji gündemini takip eder.

Selin Aydın’ın tüm yazıları

Yorum yaz