Skoda Superb ve Octavia tek modelde birleşebilir
SanalData’yı Google’da tercih edilen kaynak olarak ekleyinSkoda, düşen sedan ve station wagon talebi ile Volkswagen Grubu’nun model azaltma planı nedeniyle Superb ve Octavia’yı ileride tek bir modelde birleştirmeyi değerlendiriyor.
Skoda CEO’su Klaus Zellmer’e göre markanın amiral gemisi Superb, hem segment talebindeki gerileme hem de grubun ürün gamını daraltma hedefi nedeniyle yeniden şekillenebilir. Octavia yaklaşık 30 yıldır markanın çekirdek modeli; Superb ise 2001’den bu yana üretiliyor. Volkswagen Grubu, 2035’e kadar tüm markalarındaki toplam model sayısını yüzde 50 azaltmayı hedefliyor.
İki model yerine tek arayüz
Skoda’nın Vision O konsepti, elektrikli geleceğe geçişte yeni nesil Octavia’ya dair bir ön bakış sunmuştu. Konsept, boyut olarak mevcut Octavia ile daha büyük Superb’in ortasında konumlanıyordu.
Zellmer, Superb ile gurur duyduklarını ve Octavia’yı da önemsediklerini belirterek asıl sorunun sedan ve station wagon pazar paylarının yükselişte olmaması olduğunu söyledi. Yeni SSP platformunun Superb boyutlarına kadar esneyebileceğini; bu yüzden her iki segmenti kapsayan tek bir modele mi gidileceğini yoksa her iki ismin de tutulup tutulmayacağını şu anda değerlendirdiklerini açıkladı.
Elektrikli dönüşüm ve menzil artırıcı
SSP üzerine kurulacak yeni nesilde tamamen elektrikli seçenekler öne çıksa da Skoda, elektrikli araç benimsenmesinin yavaşladığına dikkat çekerek menzil artırıcılı (EREV) sistemleri de masada tutuyor. Zellmer, 2035’teki tam elektrikli hedefin nihai nokta olduğunu vurgulasa da içten yanmalı modellerin ömrünün uzatılabileceğinin sinyalini verdi.
Grup içinde segment paylaşımı da netleşiyor: giriş seviyesi şehir içi elektrikliyi yalnızca Volkswagen geliştirecek; Skoda tarafında elektrikli Fabia alternatifleri konuşuluyor. Yedi kişilik büyük elektrikli SUV boşluğunu ise Skoda’nın Peaq modeli dolduruyor.
Günün zaman çizelgesi
Haber eklenme saatine göre sıralanır.
- 8 Eylül 2026
- VW’nin ucuz elektriklileri yok satıyor: 10 ay sıra
- High NA EUV: Samsung ve TSMC takvimi netleşti
- Intel işlemcilere Ekim’de yüzde 10 zam sinyali
- Apple Beats 360: Eylül’de duyuru sinyali güçlendi
- Meta, Muse adlı kişisel yapay zekâ asistanını duyurdu
- Nothing CMF Buds Neo: 25 dolarlık kulaklık şaşırtıyor
- Orbitkey anahtarlığa Google Find Hub takipçisi ekledi
- Huawei FreeBuds 7 tanıtıldı: 100 dB gürültü engelleme
- OMODA 4, VALORANT EMEA finalinde sahneye çıktı
- GTA 6’ya resmi Türkçe dil desteği gelebilir iddiası
- iPhone 18 Pro’ya profesyonel kamera kontrolleri gelebilir
- Microsoft: Windows 11, 8 GB RAM’li PC’lerde hızlanacak
- Renault-Geely’den su altında çalışan hibrit motor
- Volkswagen Ducati’yi satmayı değerlendirebilir