Oura, Ultrahuman Ring Pro için ABD’de yeniden dava açtı
SanalData’yı Google’da tercih edilen kaynak olarak ekleyinOura, Ultrahuman’ın Ring Pro modelinin iki patentini ihlal ettiğini öne sürerek ABD’de dava açtı. Şirket, ürünün satışının durdurulmasını ve tazminat ödenmesini talep ediyor.
Akıllı yüzük üreticisi Oura, rakibi Ultrahuman’a karşı ABD’de yeniden patent davası açtı. Şirket, Ultrahuman Ring Pro’nun tasarımı ve iç bileşenleriyle ilgili iki patentini ihlal ettiğini savunuyor. Oura, mahkemeden maddi tazminatın yanı sıra Ring Pro’nun ABD’de satışını kalıcı olarak engelleyecek bir karar çıkarmasını istiyor.
Dava, Ultrahuman’ın ABD pazarına geri dönüşünün ardından geldi. Şirket, önceki Ring Air modeli için uygulanan ithalat yasağının ardından Ring Pro’yu yeniden tasarlamış ve bu modelin ABD’ye girişine izin verilmişti. Oura’nın yeni başvurusu, bu kararın iki şirket arasındaki patent anlaşmazlığını sona erdirmediğini gösteriyor.
Yeni dava, Ring Pro’nun bileşenlerini hedef alıyor
Oura’nın Teksas’taki federal mahkemeye sunduğu şikâyette, D804,471 ve 12,769,363 numaralı patentler öne çıkıyor. Şirkete göre bu patentler Ring Pro’nun tasarımını ve yüzüğün içindeki parçaların yerleşimini kapsıyor. İddialar arasında kavisli pil, devre kartı, mıknatıslar ve sensörler gibi bileşenler bulunuyor.
Patentlerden biri özellikle yeni tarihli: 12,769,363 numaralı patent, Oura’ya 20 Ekim’de verildi. Şirket iki gün sonra Ultrahuman’a karşı dava açtı. Oura, ABD Gümrük ve Sınır Koruma kurumunun Ring Pro’nun yeniden tasarlanmış sürümü için verdiği kararın yalnızca önceki davada ele alınan patentle ilgili olduğunu, yeni şikâyetteki patentleri kapsamadığını savunuyor.
Davada Ultrahuman’ın yanı sıra Teksas merkezli elektronik üreticisi SVTronics de sanık olarak gösteriliyor. Oura’nın başvurusunda, Ring Pro’nun Plano’daki bir tesiste SVTronics tarafından üretildiği ve üretimin Ultrahuman’ın yönlendirmesiyle yapıldığı iddia ediliyor. Şirket, iki tarafın da ürünün üretimi, ithalatı ve ABD’deki satışı yoluyla patentlerini ihlal ettiğini ileri sürüyor. Bunlar mahkemede henüz kanıtlanmış bulgular değil, Oura’nın dava dilekçesindeki iddialar.
Ring Air yasağından Ring Pro’ya uzanan anlaşmazlık
Oura ile Ultrahuman arasındaki patent mücadelesi 2023’te başladı. Oura, Ultrahuman’ın ABD’de tanınmasına katkı sağlayan Ring Air modeline karşı dava açtı. Ardından 2024’te ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’na ayrı bir başvuruda bulundu. Komisyonun geçen yıl Oura lehine verdiği karar, Ring Air için ithalat yasağının önünü açtı.
Ultrahuman, Ring Pro’yu şubatta piyasaya sürdü. ABD Gümrük ve Sınır Koruma kurumu mart ayında yeniden tasarlanan modelin ülkeye girişine izin verdi ve şirket böylece ABD pazarına döndü. Oura ise bu iznin yeni davada gündeme getirdiği iki patent bakımından geçerli olmadığını savunuyor. Dolayısıyla yeni süreç, yalnızca iki ürünün benzerliğine değil, gümrük kararının kapsamına ve patentlerin hangi tasarım unsurlarını koruduğuna da odaklanabilir.
Oura’nın patent hamleleri sektör geneline yayılıyor
Ultrahuman, Oura’nın hukuki adım attığı tek akıllı yüzük üreticisi değil. Oura; Samsung, RingConn, Circular ve Zepp Health gibi şirketlere karşı da patent ihlali iddialarını gündeme getirdi. Bazı anlaşmazlıklar lisans anlaşmalarıyla sonuçlandı. RingConn ve Circular, ürünlerini satmayı sürdürebilmek için Oura’ya telif ödemeyi kabul etti.
Bu davalar, büyüyen akıllı yüzük pazarında patentlerin rekabet üzerindeki etkisini de ortaya koyuyor. IDC’nin tahminine göre küresel akıllı yüzük sevkiyatları bu yıl yüzde 12,8 artarak 4,9 milyon adede ulaşacak; 2030’da ise yaklaşık 6,3 milyon adede çıkacak. Pazar genişlerken üreticiler arasındaki hukuki mücadeleler, ürünlerin ABD’de satışa sunulmasını ve şirketlerin pazardaki konumunu doğrudan etkileyebilir.
Mahkemenin Oura’nın talepleri hakkında nasıl karar vereceği henüz belli değil. Dava sonuçlanana kadar Ring Pro’nun ABD’deki satışlarının duracağına ilişkin bir karar açıklanmış değil; Oura ise kalıcı satış yasağı ve tazminat talep ediyor.
Günün zaman çizelgesi
Haber eklenme saatine göre sıralanır.
- Bugün
- Oura, Ultrahuman Ring Pro için ABD’de yeniden dava açtı Bu haber
- Buzdolabı Çekmeceleri Gıdaları Nasıl Daha Uzun Süre Taze Tutar?
- inDrive, 2027’de Kazakistan’da robotaksi test edecek
- Klima Açınca Arabanın Çekişi Neden Düşüyor?
- Eski Bilgisayara SSD Takmak Gerçekten Hız Kazandırır mı?
- Siri işe yarar hâle geldi, ancak yapay zekâ yarışı değişti
- WhatsApp, iPhone’da zamanlanmış mesajları test ediyor
- Görev verilmeyen yapay zekâ ajanları kendi oyunlarını kurdu
- Etsy, yapay zekâ içerikli ilanlara yeni kurallar getiriyor
- Warhound, görev köpekleri için 200 milyon dolar topladı
- Strava rota aramayı ve çevrimdışı kullanımı yeniliyor
- Apple gündeminde iOS 27.2, Apple Music ve iPhone Duo 2
- YouTube, Abonelikler sekmesini alt çubuktan kaldırıyor
- OpenAI, 1,25 trilyon dolar değerlemeyle fon arıyor