Pulley kapanıyor: Carta rakibinin son günü 8 Aralık

Girişimlerin ortaklık tablolarını yönetmesini sağlayan Pulley, faaliyetlerini sonlandıracağını açıkladı. Şirket, müşterilerini rakibi Carta’ya yönlendirecek ve hizmetlerini 8 Aralık’ta tamamen kapatacak.

Pulley kapanıyor: Carta rakibinin son günü 8 Aralık
Kapak görseli yapay zeka ile üretilmiştir. Temsili görseldir; gerçek fotoğraf veya ürün çekimi değildir. Editoryal ilkeler

Girişimlerin ortaklık yapısını, hisse dağılımını ve yatırım süreçlerini takip etmesine yardımcı olan Pulley, faaliyetlerini sonlandırma kararı aldı. Şirketin internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre platformun operasyonları ve hizmetleri 8 Aralık’ta tamamen sona erecek. Pulley’yi kullanan müşteriler ise benzer hizmetler sunan Carta’ya yönlendirilecek.

Kapanış kararı, yalnızca mevcut kullanıcıları etkileyen bir hizmet sonlandırma süreciyle sınırlı kalmayacak. Pulley, yeni müşteriler için de Carta’yı alternatif olarak gösterecek. Böylece girişimlerin ortaklık tablolarını yönetmek için başvurabileceği platformlardan biri ortadan kalkarken, mevcut kullanıcıların başka bir hizmete geçmesi gerekecek.

Pulley beş yılda 50 milyon doların üzerinde yatırım aldı

Şirketin temelleri, seri girişimci ve eski Microsoft çalışanı Yin Wu tarafından 2020 yılında atıldı. Pulley, kuruluşundan bu yana General Catalyst, Stripe ve Founders Fund gibi yatırımcılardan 50 milyon doların üzerinde finansman topladı. Bu yatırım desteğine rağmen şirket, operasyonlarını neden sonlandırdığını açıklamadı.

Şirketin duyurusunda finansal durum, müşteri sayısı, satın alma görüşmeleri veya faaliyetlerin sürdürülememesine yol açan belirli bir sorunla ilgili ayrıntı yer almadı. Wu’dan da kapanış kararının gerekçesine ilişkin yorum alınamadı. Bu nedenle Pulley’nin rekabet baskısı, finansal koşullar ya da operasyonel problemler nedeniyle kapandığını kesin biçimde söylemek mümkün değil.

Yin Wu, LinkedIn üzerinden yaptığı paylaşımda ekibine ve yatırımcılarına teşekkür etti. Wu, kapanışın bir bölümün sona ermesi anlamına geldiğini, kendisinin ve ekipteki birçok kişinin yeni sorunlar üzerinde çalışmayı sürdürmek istediğini belirtti. Ancak bu paylaşımda şirketin neden kapandığına dair daha ayrıntılı bir açıklama yapılmadı.

Girişimler ortaklık tablolarını neden kullanıyor?

Pulley ve Carta gibi platformlar, girişimlerin şirket içindeki sahiplik yapısını dijital ortamda takip etmesini sağlıyor. Kurucu ortakların payları, yatırım turları, çalışanlara verilen hisse opsiyonları ve zaman içinde gerçekleşen sahiplik değişimleri bu sistemlerde kayıt altına alınabiliyor.

Bir girişim yatırım aldıkça veya ekibine yeni çalışanlar kattıkça ortaklık yapısı da daha karmaşık hale geliyor. Bu kayıtların yalnızca elektronik tablolarla tutulması, pay oranlarının güncellenmesi ve geçmiş işlemlerin izlenmesi sırasında hata riskini artırabiliyor. Özel yazılımlar ise yatırım süreçlerinde kullanılan bilgilerin tek bir platformda yönetilmesine yardımcı oluyor.

Pulley’nin kapanması, bu alanda hizmet veren şirketler arasındaki rekabeti yeniden gündeme getiriyor. Şirketin müşterilerini doğrudan Carta’ya yönlendirmesi, mevcut kullanıcıların alternatif arayışını belirli bir platforma taşıyabilir. Bununla birlikte Pulley’nin internet sitesindeki duyuruda, kullanıcıların Carta’ya geçiş sürecinin nasıl yürütüleceği konusunda ayrıntılı bir plan paylaşılmadı.

Elektronik tablolar da rakip olarak görülüyor

Pulley’de daha önce çalışmış bir kişi, çevrim içi paylaşımında şirketin rekabetinin yalnızca Carta ile sınırlı olmadığını savundu. Bu değerlendirmeye göre girişimler, profesyonel bir ortaklık tablosu hizmeti satın almak yerine kendi elektronik tablolarını ekipleriyle birlikte yönetebiliyor.

Yapay zekâ araçlarının tablo oluşturma, düzenleme ve güncel tutma süreçlerinde kullanılmaya başlaması da bu yaklaşımı destekleyebilir. Ancak bu yorum eski bir çalışanın kişisel görüşüne dayanıyor. Pulley, kapanış kararını açıklarken elektronik tabloları veya yapay zekâ kullanımını neden olarak göstermedi.

Kullanıcıların verilerinin Carta’ya aktarılıp aktarılmayacağı, geçiş için hangi koşulların uygulanacağı ve 8 Aralık’tan sonra Pulley hesaplarına erişimin nasıl yönetileceği henüz netleşmiş değil. Şirketin mevcut açıklaması, hizmetlerin bu tarihte sona ereceğini ve müşterilerin Carta’ya yönlendirileceğini doğruluyor; veri taşıma sürecinin teknik ayrıntıları ise paylaşılmıyor.

Günün zaman çizelgesi

Haber eklenme saatine göre sıralanır.

  1. Bugün
  2. Google Home, Claude ve Diğer Yapay Zeka Modellerine Açılıyor
  3. Tesla, Hızlı Kurulum İçin Accordion Supercharger’ı Tanıttı
  4. 10.000 mAh Bataryalı Redmi Note 17 Pro Max Türkiye’de
  5. iOS 27.2 Beta, Call Context’e Yıl Dönümü Hatırlatmaları Ekliyor
  6. iPhone Duo için stok uyarısı: Apple üretimi düşürdü
  7. 2026’da En Çok Satan Telefonlar: Galaxy A ve iPhone 17
  8. Huawei Marmara Forum Mağazası Açıldı: Pura 90 Fırsatları
  9. Motorin Fiyatı Türkiye’de 100 TL Sınırını Aştı
  10. 96 GB VRAM’li modifiye RTX 5090’lar Çin’de satışta
  11. Treble, ses simülasyonu platformu için 18 milyon dolar topladı
  12. Mercedes-Benz Eylül 2026 Fiyatları ve Kampanyaları
  13. Togg’un Yollardaki Araç Sayısı 120 Bine Ulaştı
  14. Alfa Romeo Eylül 2026 Fiyatları ve Leasing Fırsatları
  15. Amazon Prime Video’ya TikTok Benzeri Kısa Videolar Geliyor
Burak
Yazar

Burak

Kurucu / Teknoloji Editörü

Burak, yazılım geliştirme, web teknolojileri, mobil uygulamalar, veritabanı sistemleri ve yapay zekâ üzerine çalışan bir teknoloji editörüdür. SanalData’nın kurucusu olarak yazılım, yapay zekâ, mobil teknolojiler ve teknoloji sektöründeki gelişmeleri izler ve değerlendirir.

Burak’ın tüm yazıları

Yorum yaz