tvOS 27.2, Apple TV 4K’ye dört HomePod desteği getiriyor

Apple’ın tvOS 27.2 beta 2 sürümü, Apple TV 4K ile aynı anda dört HomePod kullanılmasına izin veriyor. Özellik henüz tüm işlevleriyle hazır değil.

tvOS 27.2, Apple TV 4K’ye dört HomePod desteği getiriyor
Kapak görseli yapay zeka ile üretilmiştir. Temsili görseldir; gerçek fotoğraf veya ürün çekimi değildir. Editoryal ilkeler

Apple TV 4K kullanıcıları, televizyonlarının sesini HomePod hoparlörlerle güçlendirebiliyor. Ancak mevcut kullanım senaryosu genellikle tek bir HomePod veya stereo çiftle sınırlı kalıyordu. tvOS 27.2 beta 2 sürümünde ortaya çıkan değişiklik, Apple TV 4K’nin aynı anda dört HomePod’a ses göndermesine izin vererek bu kurulumu daha geniş bir yapıya taşıyor.

Yeni özellik, iki ayrı HomePod çifti oluşturulması üzerinden çalışıyor. Kullanıcılar Home uygulamasında iki hoparlörü bir çift olarak tanımladıktan sonra ikinci çift için de aynı işlemi yapabiliyor. Ardından dört hoparlörün tamamı Apple TV 4K’nin ses çıkışı olarak seçilebiliyor. Böylece ek bir kablolu ses sistemi kurmadan, evde bulunan HomePod’lar tek bir televizyon ses düzeninde birleştirilebiliyor.

Dört hoparlör farklı HomePod modelleriyle kullanılabiliyor

Testlerde kurulumun iki tam boy HomePod ve iki HomePod mini ile çalıştığı görülüyor. Bu ayrıntı, dört hoparlörün aynı modelden oluşmasını zorunlu kılmıyor. Elinde farklı HomePod modelleri bulunan kullanıcılar, cihazlarını aynı çıkış içinde değerlendirebiliyor.

Apple TV 4K’nin ses çıkışını birden fazla hoparlöre dağıtması, özellikle televizyonun kendi hoparlörlerini yetersiz bulan kullanıcılar için alternatif oluşturuyor. HomePod mini modelleri tek başına daha sınırlı bir ses seviyesi sunabilse de farklı cihazların aynı düzende kullanılması, mevcut donanımdan daha fazla yararlanmayı mümkün kılıyor. Bununla birlikte beta sürümündeki yapı, hoparlörlerin odadaki konumlarını otomatik olarak ayrı ses kanallarına dönüştürmüyor.

Yeni sistem, video içeriklerinde Dolby Atmos ve surround ses kaynaklarıyla çalışabiliyor. Desteklenen film ve dizilerde sesin birden fazla HomePod üzerinden oynatılması, televizyonun dahili hoparlörlerine kıyasla daha çevreleyici bir deneyim sağlayabiliyor. Buradaki kullanım, gerçek bir ev sineması sistemine ihtiyaç duyan herkes için doğrudan alternatif anlamına gelmiyor; ancak mevcut Apple cihazlarını bir araya getirmek isteyenler için daha esnek bir seçenek sunuyor.

Hoparlörlere ön ve arka kanal atanamıyor

tvOS 27.2 beta 2, dört HomePod’u tek bir ses çıkışı olarak birleştiriyor ancak hoparlörlerin görevlerini ayrı ayrı belirlemeye izin vermiyor. Kullanıcılar cihazlardan birini ön, diğerini arka kanal olarak manuel biçimde atayamıyor. Bu nedenle dört hoparlörün tamamı aynı ses akışını oynatıyor ve kurulum, klasik ön-arka surround yerleşimi gibi çalışmıyor.

İçerik türüne göre farklılıklar da bulunuyor. Film ve video oynatılırken surround ses kullanılabilirken Apple TV menülerinin sesi yalnızca öndeki hoparlörlerden geliyor. Oyunlarda da ses dört hoparlöre dağıtılmıyor. Bu sınırlama, özelliğin şimdilik özellikle video izleme deneyimine odaklandığını gösteriyor.

Dolayısıyla dört HomePod desteği, ilk bakışta dört bağımsız kanal sunan bir sistem olarak değerlendirilmemeli. Mevcut beta sürümü, farklı HomePod çiftlerini aynı çıkışta birleştiriyor. Hoparlörlerin odadaki konumuna göre ayrıştırılması veya arka kanal olarak kullanılması için Apple’ın sonraki sürümlerde ek seçenekler sunması gerekiyor. Şirketin bu yönde bir değişiklik yapıp yapmayacağı henüz bilinmiyor.

Apple’ın ev ürünleri planlarıyla bağlantılı olabilir

Apple’ın ev ürünleri tarafında daha geniş bir yenileme hazırladığı bir süredir gündemde. Yeni bir HomePad cihazının yanı sıra güncellenmiş Apple TV 4K ve HomePod modellerinin ekim ayında tanıtılmasının beklendiği aktarılıyor. tvOS 27.2 içinde dört HomePod desteğinin görünmesi, şirketin televizyon, hoparlör ve akıllı ev ürünlerini daha sıkı biçimde bir araya getirme planının parçası olabilir.

Bu bağlantı kesinleşmiş değil. Özellik, yalnızca mevcut Apple TV 4K ve HomePod modelleriyle kullanılabildiği durumda bile mevcut kullanıcılar için işlevsel bir seçenek sunuyor. Ayrı bir kablosuz ses sistemi satın almak yerine eldeki hoparlörleri aynı çıkışta değerlendirmek, Apple ekosistemindeki cihazlar arası uyumu artırıyor.

Ancak tvOS 27.2 şu anda beta aşamasında. Apple’ın özelliği kararlı sürüme taşıyıp taşımayacağı, taşıması halinde mevcut sınırlamaları koruyup korumayacağı sonraki test sürümlerinde netleşecek. Şimdilik dört HomePod desteği, gerçek anlamda ayrı ön ve arka kanallar sunmayan ancak Apple TV 4K kullanıcılarının ses kurulumunu genişleten bir beta özelliği olarak konumlanıyor.

Günün zaman çizelgesi

Haber eklenme saatine göre sıralanır.

  1. Bugün
  2. tvOS 27.2, Apple TV 4K’ye dört HomePod desteği getiriyor Bu haber
  3. iOS 27, Apple Mail aramasını nihayet kullanışlı hâle getiriyor
  4. Kanada’da lastik değiştiren robot ilk kez servise başladı
  5. LinkedIn sahte profillere karşı yeni doğrulama araçları sunuyor
  6. Spotify, ABD’de öneri algoritmasını Taste Profile ile açıyor
  7. AT&T, Apple’ın iPhone Handoff özelliğini desteklemeyecek
  8. Snapdragon 8 Elite Gen 6: 2 nm ve 5 GHz iddiası
  9. Xiaomi 18 Pro serisi gizlilik ekranını geliştiriyor
  10. Comma.ai’nin sürüş teknolojisi iki ölüm sonrası incelemede
  11. Ema, kurumsal yapay zekâ için 77 milyon dolar topladı
  12. OPPO K14 Plus Tanıtım Süreci Netleşti
  13. Start-Stop Neden Bazen Çalışıp Bazen Çalışmıyor?
  14. Otonom Araçlar Kaza Yaptığında Sorumluluk Kime Ait?
  15. OnePlus N6 Lite Büyük Batarya ve 120Hz Ekranla Tanıtıldı
Burak
Yazar

Burak

Kurucu / Teknoloji Editörü

Burak, yazılım geliştirme, web teknolojileri, mobil uygulamalar, veritabanı sistemleri ve yapay zekâ üzerine çalışan bir teknoloji editörüdür. SanalData’nın kurucusu olarak yazılım, yapay zekâ, mobil teknolojiler ve teknoloji sektöründeki gelişmeleri izler ve değerlendirir.

Burak’ın tüm yazıları

Yorum yaz