Apple’ın Akıllı Ev Ekranı Ekimde Tanıtılabilir

Apple’ın uzun süredir gündemde olan akıllı ev ekranı, şirket içindeki testlerin ardından ekim ayında tanıtılabilir. Cihazın iki farklı tasarımla sunulacağı belirtiliyor.

Apple’ın Akıllı Ev Ekranı Ekimde Tanıtılabilir
Kapak görseli yapay zeka ile üretilmiştir. Temsili görseldir; gerçek fotoğraf veya ürün çekimi değildir. Editoryal ilkeler

Apple’ın akıllı ev ürünleri arasındaki yerini güçlendirmek için geliştirdiği yeni ekranlı cihazın tanıtım tarihiyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Şirketin cihazı ekim ayında duyurmayı değerlendirdiği, ürünün şu anda Apple çalışanlarının evlerinde test edildiği aktarılıyor. Bu durum, cihazın geliştirme sürecinde laboratuvar testlerinden gerçek kullanım senaryolarına geçtiğini gösteriyor.

Apple’ın planladığı ürün, evdeki akıllı aksesuarları yönetmek, aile bireyleriyle iletişim kurmak, müzik ve video içeriklerine erişmek ve Apple servislerini tek bir arayüzde toplamak için kullanılacak. Böylece iPhone’un kişisel ve mobil kullanım merkezindeki rolü korunurken, ev ortamında Apple TV ve HomePod ürünleriyle birlikte çalışabilecek sabit bir kontrol noktası oluşturulması hedefleniyor.

İki farklı tasarım seçeneği gündemde

İddialara göre Apple, akıllı ev ekranını iki farklı versiyonla satışa sunabilir. macOS Tahoe 26.7 sürümüne ait kodlarda görülen J490 model numarası, masa veya tezgâh üzerinde kullanılabilecek bir tasarıma işaret ediyor. Bu modelin kendi standına sahip olması bekleniyor. J491 kodlu diğer versiyonun ise duvara monte edilmek üzere geliştirildiği belirtiliyor.

Her iki cihazın da kare biçimli ve kompakt bir ekrana sahip olacağı ifade ediliyor. Apple’ın farklı kullanım alanlarına yönelik iki gövde seçeneği hazırlaması, ürünün hem mutfak ya da çalışma masası gibi yüzeylerde hem de duvar üzerinde kullanılabilmesini sağlayabilir. Ancak ekran boyutu, çözünürlük, işlemci, bağlantı seçenekleri ve fiyat gibi ayrıntılar henüz paylaşılmış değil.

Siri merkezli özel işletim sistemi kullanılacak

Apple’ın cihaz için iOS, tvOS ve watchOS işletim sistemlerinden çeşitli unsurlar taşıyan özel bir yazılım geliştirdiği aktarılıyor. Arayüzün merkezinde Siri AI bulunacak. Ekran kullanılmadığında tamamen boş kalmak yerine, kullanıcı tarafından seçilebilen saat tasarımlarını, widget’ları ve ana ekran bilgilerini göstermeye devam edecek.

Siri üzerinden diğer Apple cihazlarında bulunan verilere ulaşmak, paylaşılan müzik ve podcast içeriklerini çağırmak, fotoğraf aramak ve uygulamalar içinde komut çalıştırmak mümkün olacak. Bu işlevler, cihazı yalnızca akıllı ev aksesuarlarını açıp kapatan bir kumanda olmaktan çıkarıp Apple ekosistemindeki kişisel bilgilere erişim sağlayan bir ekran hâline getirebilir.

Cihazda yer alacağı belirtilen kamera, görüntülü görüşmelerin yanı sıra ev halkını birbirinden ayırmak için de kullanılacak. Sistem karşısındaki kişiyi tanıdığında, o kullanıcıya ait takvim randevularını, notları, medya tercihlerini ve haberleri ekranda gösterebilecek. Bu kişiselleştirme özelliğinin Face ID’de kullanılan derinlik algılama sensörlerine dayanmayacağı ifade ediliyor. Bu nedenle cihazın kullanıcı tanıma yönteminin, iPhone’lardaki biyometrik doğrulamadan farklı çalışması bekleniyor.

Kurulum için iPhone gerekecek

Apple’ın akıllı ev ekranında akıllı aksesuar kontrolü, interkom iletişimi, müzik ve video oynatma gibi temel işlevlerin yanı sıra Takvim, Notlar ve Anımsatıcılar uygulamaları da bulunacak. Ekran, evde yaşayan kişilerin ortak kullanımına açık bir merkez olarak konumlandırılırken, kamera ve Siri desteği sayesinde bireysel içeriklere de erişim sağlayacak.

Ürünün ilk kurulumu ve bazı bağlantılı özelliklerin kullanılabilmesi için iPhone gerekeceği belirtiliyor. Bu gereksinim, cihazın Apple ekosisteminden bağımsız bir ürün olarak değil, iPhone ve diğer Apple cihazlarıyla birlikte çalışan bir ev aksesuarı olarak tasarlandığını gösteriyor. Apple’ın ekim ayında tanıtım yapıp yapmayacağı kesinleşmiş değil; şirketten cihazın adı, teknik özellikleri veya satış takvimiyle ilgili resmi bir açıklama gelmiş değil.

Günün zaman çizelgesi

Haber eklenme saatine göre sıralanır.

  1. Bugün
  2. Apple’ın Akıllı Ev Ekranı Ekimde Tanıtılabilir Bu haber
  3. Kasko Sigortası Rehberi: Türler ve Teminatlar
  4. Sandisk’ten Öğrenciler İçin Taşınabilir Depolama Çözümleri
  5. Samsung’un Yapay Zekâlı Buzdolapları Güncellemeyle Kapandı
  6. WhatsApp, Apple Watch’ta Tüm Emojileri Kullanıma Açıyor
  7. İnsan beyninin iki ayrı gelişim hattı olduğu ortaya çıktı
  8. iPhone 18 Pro Max, Galaxy S26 Ultra’yı Testlerde Geçti
  9. iPhone 18 Pro’da Face ID Sorunu: Cihazlar Yeniden Başlıyor
  10. iOS 27.0.1 Testleri Başladı: Face ID Sorunu Gündemde
  11. Opera VPN, halka açık Wi-Fi ağlarında otomatik açılacak
  12. Microsoft, Snapdragon X2 Plus’lı Yeni Surface Modellerini Duyurdu
  13. YouTube, kişiselleştirilmiş akışlarla öneri kontrolünü artırıyor
  14. ASUS Zenbook S 14: 3K OLED ekranlı ince laptop incelemesi
  15. X Hassas İçerik Uyarısı Nasıl Kapatılır?
Burak
Yazar

Burak

Kurucu / Teknoloji Editörü

Burak, yazılım geliştirme, web teknolojileri, mobil uygulamalar, veritabanı sistemleri ve yapay zekâ üzerine çalışan bir teknoloji editörüdür. SanalData’nın kurucusu olarak yazılım, yapay zekâ, mobil teknolojiler ve teknoloji sektöründeki gelişmeleri izler ve değerlendirir.

Burak’ın tüm yazıları

Yorum yaz