Yapay zekâ veri merkezleri ABD’nin gaz talebini artıracak

ABD'deki veri merkezlerinin doğal gaz tüketiminin 2035'e kadar günlük 18 milyar fit küpe ulaşabileceği öngörülüyor. Bu artış, enerji fiyatları ve emisyonlar üzerindeki baskıyı büyütebilir.

Yapay zekâ veri merkezleri ABD’nin gaz talebini artıracak
Kapak görseli yapay zeka ile üretilmiştir. Temsili görseldir; gerçek fotoğraf veya ürün çekimi değildir. Editoryal ilkeler

Yapay zekâ uygulamalarının yaygınlaşması, yalnızca sunucu ve çip talebini artırmıyor; veri merkezlerinin ihtiyaç duyduğu elektriği üretmek için doğal gaza olan ilgiyi de hızlandırıyor. BloombergNEF tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre ABD’deki veri merkezleri, 2035 yılına kadar günde yaklaşık 18 milyar fit küp doğal gaz tüketebilir.

Bu miktar, Almanya ve Japonya’nın toplam doğal gaz tüketimini aşabilecek bir seviyeye işaret ediyor. Tahmin, dokuz ay önce yapılan öngörünün neredeyse iki katı. BloombergNEF’in yeni hesabında, duyurulan her veri merkezi projesinin tamamlanmayabileceği de dikkate alınıyor. Buna rağmen ortaya çıkan tablo, yapay zekâ altyapısının enerji piyasaları üzerindeki etkisinin ne kadar büyüdüğünü gösteriyor.

Talep artışında LNG’den sonra ikinci sırada

Önümüzdeki on yılda doğal gaz talebindeki büyümenin en güçlü kaynağının sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatı olması bekleniyor. Veri merkezleri ise bu alanda ikinci sıraya yerleşebilir. Buradaki artışın temel nedeni, yapay zekâ hizmetleri için kurulan yüksek kapasiteli tesislerin sürekli ve kesintisiz elektrik ihtiyacı duyması.

Teknoloji şirketleri bu ihtiyacı karşılamak için yalnızca elektrik şebekesine güvenmiyor. Meta, Microsoft, Google ve Amazon, şebekeyi devre dışı bırakarak doğrudan doğal gaz santrallerinden enerji alabilecek veri merkezi projeleri açıkladı. Tesis bünyesinde elektrik üreten bu merkezlerin 2035’te günde 2,9 ila 3,4 milyar fit küp doğal gaz tüketebileceği hesaplanıyor.

Bu rakam, bugün doğal gazla çalışan elektrik üretimi de dahil olmak üzere tüm veri merkezlerinin tüketimine yaklaşık olarak denk geliyor. Ancak rapora göre tesis içinde üretim yapan merkezler, toplam talep artışının yalnızca bir bölümünü oluşturacak.

Şebekeye bağlı merkezler daha büyük paya sahip olabilir

BloombergNEF, 2030’ların ortasına gelindiğinde şebekeye bağlı veri merkezlerinin elektrik sektörü kaynaklı doğal gaz tüketimine günlük 15 milyar fit küp ekleyebileceğini öngörüyor. Bu artış, aynı dönemde şebekeye bağlı diğer tüm sektörlerin toplam ek talebinin yaklaşık beş katı olacak.

Bu ayrım, veri merkezlerinin enerji etkisini değerlendirirken yalnızca kendi santrallerine bakmanın yeterli olmadığını ortaya koyuyor. Şebekeden elektrik alan tesisler de artan tüketimleriyle enerji üreticilerinin daha fazla doğal gaz kullanmasına yol açabilir. Dolayısıyla veri merkezlerinin fiziksel olarak bir doğal gaz santraline bağlı olup olmaması, toplam talep üzerindeki etkilerini ortadan kaldırmıyor.

Fiyatlar ve emisyonlar için baskı artabilir

Doğal gaz talebindeki bu ölçekte bir yükseliş, fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabilir. Noreva analistleri, veri merkezi yatırımlarındaki büyüme ile LNG ihracatındaki artışın birleşmesinin doğal gaz fiyatlarını sert biçimde yükseltebileceğini düşünüyor. Günümüzde birçok veri merkezi projesinin planlaması, son yıllarda görülen istikrarlı doğal gaz fiyatlarına dayanıyor. Fiyatların yükselmesi teknoloji şirketlerinin mali tabloları tarafından karşılanabilse bile, artan enerji maliyetlerinin elektrik faturalarına yansıması tüketiciler ve işletmeler açısından daha zor olabilir.

Enerji maliyeti, bu büyümenin tek sonucu değil. Uluslararası Enerji Ajansı’nın hesabına göre doğal gazın çıkarılması, işlenmesi ve dağıtımı da dahil edildiğinde yakılan her bir fit küp doğal gaz atmosfere yaklaşık 60 gram karbondioksit eşdeğeri salıyor.

Veri merkezlerinden kaynaklanacak ek talebin gerçekleşmesi halinde, günlük sera gazı emisyonlarının 1 milyon metrik ton artabileceği hesaplanıyor. Bu miktar, ABD’nin mevcut toplam sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 12’sine denk geliyor. Bu nedenle yapay zekâ altyapısının büyümesi, yalnızca daha fazla sunucu kurulmasıyla sınırlı bir teknoloji yatırımı olmaktan çıkıp enerji arzı, fiyatlar ve iklim politikalarıyla doğrudan bağlantılı bir konu haline geliyor.

Günün zaman çizelgesi

Haber eklenme saatine göre sıralanır.

  1. Dün
  2. Microsoft, Windows ve Surface etkinliği için 7 Ekim’i verdi
  3. iOS 27, doğum günlerinde aramalara animasyon ekliyor
  4. Torrent takipçilerine açılan davada sahte yapımcı şüphesi
  5. Çocukların ruh sağlığında suçlu gerçekten sosyal medya mı?
  6. Meta, WhatsApp Business kurulumunu yapay zekâ ajanlarına bırakıyor
  7. iOS 27, Apple Calendar’a doğal dille etkinlik ekliyor
  8. 2019 model Intel iMac, Apple’ın vintage listesine girdi
  9. Pensilvanya’daki kızamık salgınında can kaybı dörde çıktı
  10. Yapay zekâ mezarlığı büyüyor: Kapanan projeler ve girişimler
  11. Apple TV’nin Emmy zaferine HBO patronundan yorum
  12. Agility Digit 5, İnsanlara Yaklaşınca Durup Çömelecek
  13. Kia PV7 tanıtıldı: Elektrikli van ailesi büyüyor
  14. Yapay zekâ veri merkezleri ABD’nin gaz talebini artıracak Bu haber
  15. Boston, Flock’u veri paylaşımı ihlali sonrası bıraktı
Burak
Yazar

Burak

Kurucu / Teknoloji Editörü

Burak, yazılım geliştirme, web teknolojileri, mobil uygulamalar, veritabanı sistemleri ve yapay zekâ üzerine çalışan bir teknoloji editörüdür. SanalData’nın kurucusu olarak yazılım, yapay zekâ, mobil teknolojiler ve teknoloji sektöründeki gelişmeleri izler ve değerlendirir.

Burak’ın tüm yazıları

Yorum yaz