Apple, 2027’de katlanabilir telefon pazarının %29,8’ini alabilir
SanalData’yı Google’da tercih edilen kaynak olarak ekleyinTrendForce, Apple’ın iPhone Duo sevkiyat payının 2027’de %29,8’e ulaşabileceğini tahmin ediyor. Aynı dönemde Samsung ve Huawei’nin pazar paylarının gerilemesi bekleniyor.
Apple’ın katlanabilir telefon pazarına girmesi, üreticiler arasındaki pay dağılımını değiştirebilir. TrendForce’un tahminine göre şirketin iPhone Duo sevkiyat payı 2026’daki %24,8 düzeyinden 2027’de %29,8’e yükselebilir. Bu oran gerçekleşirse Apple, katlanabilir telefon pazarında Samsung’un ardından ikinci sıraya yerleşecek.
Tahmin, Apple’ın payını artırırken pazarın tamamının hızlı büyüyeceğini göstermiyor. TrendForce, 2026’da dünya genelindeki katlanabilir telefon sevkiyatlarının yalnızca %0,5 artmasını bekliyor. Şirketin öngördüğü yaklaşık beş milyon iPhone Duo sevkiyatı, bu nedenle Apple’ın büyümesinin pazar genişlemesinden çok rakiplerden pay almasına dayanabileceğine işaret ediyor.
Apple yükselirken Samsung ve Huawei gerileyebilir
Samsung’un katlanabilir telefon pazarındaki liderliğini koruması bekleniyor. Ancak TrendForce, şirketin payının %35,1’den %31,9’a düşeceğini tahmin ediyor. Bu gerileme Samsung’u ilk sıradan indirmese de Apple ile arasındaki farkın daralabileceği anlamına geliyor.
Huawei için de benzer bir tablo öngörülüyor. Şirketin pazar payının %24,8’den %21,3’e inmesi bekleniyor. Böylece Apple’ın pay artışı, Samsung ve Huawei’nin oranlarındaki düşüşle aynı döneme denk geliyor. Tahminler kesin satış sonuçları değil; üreticilerin sevkiyatlarına ilişkin TrendForce beklentileri olarak değerlendirilmeli.
Katlanabilir telefon pazarında pay değişimi, yalnızca yeni bir üreticinin ürün çıkarmasından ibaret değil. Apple’ın güçlü bir başlangıç yapması, cihaz ve uygulama deneyiminin bu form faktöründe nasıl karşılık bulacağına bağlı olacak. Özellikle geniş ekranın günlük kullanımda ne kadar işe yaradığı ve uygulamaların bu ekrana nasıl uyum sağladığı, ürünün rekabet gücünü belirleyebilir.
İlk deneyimlerde uygulama uyumu ve onarım kaygısı
TrendForce’un aktardığı ilk kullanıcı değerlendirmeleri tek yönde değil. Bölünmüş ekran işlevi ve cihaz açıldığında sunulan görüntüleme alanı olumlu bulunan özellikler arasında. Buna karşılık bazı uygulamalar ekranı bütünüyle kullanamıyor; bazıları da görüntünün çevresinde siyah alanlarla çalışıyor. Bu durum, katlanabilir ekranın sunduğu fiziksel alanın her uygulamada aynı ölçüde değerlendirilemediğini gösteriyor.
Ekran hasarı bildirimleri ve yüksek onarım tahminleri de kullanıcıların gündemindeki diğer konular. Katlanabilir cihazlarda ekranın dayanıklılığı ve olası tamir masrafı, satın alma kararını etkileyebilecek unsurlar arasında yer alıyor. Apple’ın pazar payı tahmininin gerçekleşmesi, bu tür kaygıların nasıl ele alınacağına ve uygulama uyumluluğunun ne kadar geliştirileceğine de bağlı olabilir.
Ekosistem, rekabette Apple’a avantaj sağlayabilir
TrendForce, Apple’ın kendi çiplerini, işletim sistemini ve geliştirici ekosistemini birlikte sunmasını rekabet avantajı olarak değerlendiriyor. Bu bileşenlerin tek bir yapı içinde çalışması, katlanabilir cihaz deneyimini donanım ve yazılım tarafında birlikte geliştirme olanağı sağlayabilir. Ancak bu avantajın kullanıcıya yansıması için uygulamaların geniş ekranı verimli kullanması ve cihazın dayanıklılığına ilişkin soru işaretlerinin azalması gerekiyor.
TrendForce’un değerlendirmesinde çoklu görev de rekabetin şekillenebileceği alanlardan biri. Katlanabilir ekran, aynı anda birden fazla uygulamayla çalışmayı kolaylaştırabilir; fakat bunun pratikte ne kadar etkili olacağı yazılım desteğine bağlı. Apple’ın 2027’de %29,8 paya ulaşma tahmini bu nedenle yalnızca sevkiyat hedefi değil, şirketin yeni ürün biçimini kullanıcıların günlük alışkanlıklarına ne ölçüde uyarlayabileceğine ilişkin bir beklenti olarak da okunabilir.
Şimdilik tablo, Samsung’un liderliğini sürdürdüğü ancak Apple’ın güçlü bir rakip olarak pazara girebileceği bir senaryoya dayanıyor. Katlanabilir telefon pazarının toplam sevkiyatındaki sınırlı büyüme tahmini ise üreticiler arasındaki rekabetin, yeni müşteriler kazanmaktan çok mevcut talebin paylaşılması üzerinden ilerleyebileceğini düşündürüyor.
Günün zaman çizelgesi
Haber eklenme saatine göre sıralanır.
- Dün
- watchOS 27.3 betası Siri Recap ve Live Rewind’i getiriyor
- WoW: Forever’da Şaman protestosu: Discord sunucusu kilitlendi
- Anthropic’in geliri 33,24 milyar dolara, zararı 104 milyara çıktı
- WoW: Forever’da sınıfların hasarı çıkış öncesi artırıldı
- GTA 6 haritası ve posteri ücretsiz indirilebilecek
- WoW: Forever’da sınıf dengesi değişiklikleri bekleyecek
- Tesla FSD Avrupa’da hız sınırını yüzde 10’la aşabilecek
- Steam’de yapay zekâ kullanan oyunların oranı yüzde 49,9
- Windows’ta Siyah Ekran Sorunu Nasıl Çözülür?
- Binance saldırısı sahte iş görüşmesiyle başladı
- Apple, 2027’de katlanabilir telefon pazarının %29,8’ini alabilir Bu haber
- iOS 27.3 beta geliştiricilere açıldı: Beklenen yenilikler
- Google Arama, yapay zekâyı kapatan okullarda da kapanacak
- iOS 27.2, Podcasts ve Paylaşılan Albümleri Yeniliyor